پرش به محتوا

تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشده

  • از
تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشده

تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشده

در بحث تحلیل و طراحی سازه، تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشده (Sway) باید در نظر گرفته شود.

در طراحی سازه‌های بتنی، مطابق آیین نامه در صورتی که شاخص پایداری طبقه بیشتر از 5% باشد طبقه Sway یا مهار نشده در نظر گرفته می­ شود. همانطور که در مقاله (تحلیل مرتبه دوم و پایداری سازه در طبقات مهار شده) آورده شد برای اعمال اثر لاغری در ستون های بتنی لنگر‌ها بایستی تشدید گردند.

تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشدهدر طبقات Sway تشدید لنگر مطابق بند  6-4-6-6 آیین نامه ACI318-14 و بند 9-16-8-3 مبحث نهم مقررات ملی به سه روش با محاسبه δs امکان پذیر است. این تشدید فقط به لنگرهایی اعمال می­ شود که حرکت جانبی در سازه ایجاد می­ کنند. در دو روش از سه روش، δs که ضریب تشدید لنگر است باید محاسبه گردد. این سه روش عبارتند از:

  1. δs = 1/(1-Q)
  2. δs=1/(1-∑Pu/0.75∑Pc)
  3. تحلیل مرتبه دوم یا آنالیز P- Δ  ( تحلیل مرتبه دوم در طبقات مهار نشده )

در روابط بالا Q شاخص پایداری، Pu نیروی نهایی وارد شده بر ستون های طبقه و Pc نیروی بحرانی ستون های طبقه می باشد.

در نرم افزار ایتبس ( ETABS ) ضریب Ds معادل ضریب δs تعریف شده است.

برای روش اول می توان ضریب Ds را برای هرستون  محاسبه و در نرم افزار، در قسمت overwrite ستون‌ها، وارد نمود و تحلیل P- Δ را به شرطی که شاخص پایداری کمتر از 10% بود خاموش نمود.

در روش دوم نیاز به محاسبۀ K برای محاسبۀ Pc  تمامی ستون ها می باشد. بنابراین به دلیل این که محاسبه K برای تمام ستون‌ها مشکل است این روش عملا زمانبر است.

روش معمول نرم افزار بر این اساس است که Ds را همواره برابر 1 در نظر می­ گیرد با این فرض که کاربر تحلیل مرتبه دوم انجام می­ دهد.این روند همان روش سوم می باشد.

هم­چنین برای کنترل تغییر مکان مطابق ASCE7-10 و استاندارد 2800 چنانچه شاخص پایداری کمتر از 10% بود لزومی به در نظر گرفتن تحلیل پی دلتا نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *