پرش به محتوا

طراحی سوله سبک

  • از
طراحی سوله سبک با سیستم کنسولی

طراحی سوله سبک

در اجرای طرح­های صنعتی اولین مرحله بعد از طراحی، اجرای استراکچر یا همان سازه طرح است. یکی از سازه­ های بسیار پر کاربرد در هر طرح صنعتی سوله با کاربری سالن است. سوله­ های صنعتی در حقیقت سازه­ هایی با پوشش سبک هستند که کاربری آن می­تواند از محل قرارگیری تجهیزات بسیار ارزشمند صنعتی تا انبار علوفه یک دامداری دارای اهمیت متفاوتی باشد. طراحی سوله سبک یا همان طراحی بهینه سوله یکی از توانایی­های متخصصین گروه مهندسی ایدسا است.

برای طراحی یک سوله سبک، طراحی مفهومی سازه بسیار مهم است. با توجه به این­که در سوله ها معمولا قرار دادن ستون و مهاربند در دهانه اصلی دارای محدودیت است، استفاده از سیستم باربر جانبی قاب خمشی و یا سیستم کنسولی در این جهت امکان پذیر است. انتخاب سیستم باربر جانبی مناسب با در نظر گرفتن تأثیر آن بر فونداسیون طرح، همان طراحی مفهومی مناسب سازه برای طرح یک سوله سبک است. در سیستم کنسولی از ستون ها مانند یک تیر طره برای مقابله در برابر بارهای جانبی مانند باد و یا زلزله استفاده می شود. بکارگیری سیستم کنسولی اگر چه موجب کاهش مصرف فولاد در سازه می گردد اما ممکن است هزینه هایی را به فونداسیون طرح تحمیل نماید. هم­چنین در طول سوله­­ های صنعتی معمولا از مهاربند استفاده می­گردد. در طراحی سوله سبک، مقاومت در برابر بارهای ثقلی، زلزله و باد با کمترین میزان مصالح مصرفی تأمین می­گردد.

فاکتورهای مؤثر در میزان فولاد مصرفی در طراحی سوله سبک عبارتند از:

  • تعیین سیستم باربر جانبی مناسب(قاب خمشی یا کنسولی)
  • طراحی بهینه شیب قاب و یا استفاده از قاب های هلالی شکل
  • انتخاب مناسب ابعاد مقاطع فولادی (عرض، طول و ضخامت بهینه جان و بال)
  • استفاده از خرپا به جای تیر ورق
  • استفاده از دیوارهای بنایی در طول سوله به عنوان سیستم باربر جانبی

در گروه مهندسی ایدسا به منظور دستیابی به اقتصادی­ ترین طرح و طراحی سوله سبک 5 پارامتر فوق به طور کامل با استفاده از نرم­ افزار SAP2000 بررسی و آنالیز هزینه-فایده برای آن­ها انجام می­گیرد. در نهایت نتایج مهندسی ارزش، منجر به استفاده از گزینه مناسب و طرح نهایی سوله سبک می­ گردد.

طراحی صحیح و اصولی سوله سبک است که می­تواند ضمن کاهش هزینه اولیه، عملکرد مناسب در هنگام  باد یا زلزله مشخصی را نیز تضمین نماید. متأسفانه برخی از سوله­­ های سبک تنها در برابر بارها ثقلی مقاوم هستند و ممکن است در برابر بادهای شدید فروبریزند.

در بعضی از موارد در طراحی سوله سبک حتی بارهای ثقلی نیز به درستی مدنظر قرار نگرفته اند. در  ویدیوی زیر سوله سبکی که به صورت خرپایی ساخته شده است در برابر بار برف مقاومت لازم از خود را نشان نداده و تخریب می گردد. بنابراین جهت سبک سازی سوله، بایستی حتما این کار توسط مهندسین طراح و بر اساس اصول مهندسی انجام شود. در غیر این صورت رخداد خطرات جبران ناپذیر محتمل است.

 نکته قابل توجه این است که کارفرمایان با توجه به اهمیتی که تجهیزات داخل سوله برای آن­ها دارد می­توانند برای سطح عملکرد سازه خود تصمیم گیری کنند. به عنوان مثال ممکن است برای یک انبار علوفه، خسارت ناشی از فروریختن و نصب مجدد سوله، بسیار کمتر از هزینه سرمایه­ گذاری برای ساخت یک سوله مقاوم در برابر بار باد با احتمال فراگذشت 2درصد در یک سال باشد. بنابراین تصمیم­ گیری صحیح در انتخاب سطح عملکرد یک سازه نیز می­تواند در اقتصادی کردن طرح بسیار کمک نماید.

گروه مهندسی ایدسا به منظور تضمین طرح های ارائه شده برای سوله های سبک، با توجه به همکاری با سازندگان مجرب سوله، آمادگی تنظیم قرارداد به صورت طرح و ساخت در سراسر نقاط کشور را دارد. هم چنین اخذ تاییدیه های لازم برای طرح سازه از مراجع قانونی مانند سازمان های نظام مهندسی، شهرک های صنعتی، شهرداری ها و یا مشاورین طرح از تعهدات این گروه است.

مشخصات نمونه سوله سبک طراحی شده توسط گروه مهندسی ایدسا را از لینک های زیر مشاهده فرمایید.

نمونه طراحی سوله سبک با جرثقیل 

نمونه طراحی سوله سبک بدون جرثقیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *