کنترل طراحی سازه
با توجه به لرزهخیزی کشور ایران و خطرات جانی و مالی زمین لرزه، طراحی صحیح و اصولی سازهها اهمیت فراوانی دارد. نتایج تحقیقاتی در اروپا و آمریکا نشان میدهد که بین 25% تا 35% خرابی سازهها به دلیل طراحی نادرست سازهها اتفاق افتاده است. عواملی که باعث طراحی نادرست سازه میگردند عبارتند از:
- خطای انسانی در طراحی
- عدم رعایت کدهای طراحی
- عدم انطباق فرضیات طراحی با اجرای سازه
با انجام کنترل مضاعف طراحی سازه درصد قابل توجهی از خطاهای فوق کاهش مییابد. در صورتی که روند کنترل طراحی سازه به درستی انجام گردد، خطاهای تاثیرگذار و مهم در طراحی بایستی به طور کامل مشخص گردد و درصد قابل توجهی از خطاهای نه چندان مهم نیز گزارش گردد.
مواردی که در کنترل طراحی سازه بایستی مدنظر قرار گیرد شامل:
- کنترل کلیت سازه
- کنترل بارگذاری سازه
- کنترل مقاومت اجزای سازه
- کنترل شرایط بهرهبرداری یا سرویس اجزای سازه
کنترل طراحی سازه در چندین سطح انجام میگیرد. در اولین سطح طراح سازه خود به کنترل طراحی خود اهتمام میورزد. همچنین بایستی نقشهها و جزییات سازهای به طور کامل توسط طراح سازه چک گردد. این امر باعث میگردد فرضیات طراحی به درستی به دست مجری پروژه برسد. در سطح دوم فردی غیر از طراح سازه که ذهنیت قبلی نسبت به سازه ندارد، اقدام به کنترل مجدد طراحی سازه مینماید.
با توجه به ضعف کنترل در مراجع کنترل طراحی سازه در سطح کشور، چنانچه سازهای اهمیت بالایی برای سرمایهگذار آن داشته باشد، کنترل طراحی سازه توسط گروه مهندسی دیگری که دارای:
- تجربه طراحی بالا
- تحلیل و درک صحیح از سازه
- تسلط بر آییننامههای داخلی و بین المللی
- تسلط بر نرمافزارهای کامپیوتری و ابزارهای تحلیل و طراحی
باشد، بسیار راهگشا است. علاوه بر موارد بالا افزودن یک روند یا الگوریتم به کنترل طراحی با استفاده از چک لیستهای دقیق و کامل، کیفیت کنترل را تضمین مینماید.
در مجموع کنترل طراحی سازه باعث افزایش ایمنی و کاهش ریسک طراحی میگردد.
لازم به ذکر است که کارفرمایان محترم، برای کنترلهای اولیۀ سازۀ مد نظر خود جهت اطمینان از ایمنی طرح میتوانند از خدمات “کنترل رایگانِ سازه” با کلیک بر روی دکمه زیر استفاده نمایند: